WebP Nedir? Nasıl Kullanılır?

WebP Nedir?

Web sitelerimizi optimize ederken, görsel optimizasyonu burada büyük bir önem taşıyor. Bu doğrultu da sizlere Google tarafından oluşturulan WebP isimli dosya uzantısından bahsedeceğiz.

WebP Ne İşe Yarar?

2010 yılında geliştirilen WebP, bizlere görüntü kalitesini bozmadan çok yüksek oranlarda sıkıştırma yapmayı sağlar. Diğer uzantılarda bildiğiniz gibi sıkıştırma yaparken görsellerin görüntü kalitesinde bozulmalar yaşanabiliyor. WebP formatında ise sıkıştırmanın oranı artarken, görüntü kalitesinin bozulmaması amaçlanmıştır.

WebP formatı, 2010 yılında geliştirilmiş olmasına rağmen son zamanlara kadar açıkçası popüler değildir. Search Engine Optimization yani Seo bilinci artmaya başladığından dolayı, WebP uzantısının da önemi ve kullanımı aynı doğrultuda arttı.

Şimdi sizlere WebP formatı ile ilgili aklınıza takılabilecek tüm sorulara cevap vereceğiz.

WebP Nedir? Nasıl Kullanılır?

WebP Formatının Avantajları Nelerdir?

WebP uzantısının, diğer uzantılara göre birçok bakımdan avantajı bulunur. Özellikle JPEG, PNG, GIF vb. uzantılar ile kıyasladığımızda tartışılmaz bir şekilde daha iyi bir performans ortaya koyduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

WebP uzantasının avantajları şu şekildedir;

  • Diğer uzantılara göre çok daha yüksek miktarlarda sıkıştırma sağlar.
  • Görselleri sıkıştırırken görüntü kalitesini bozmaz.
  • Dosya boyutları, JPEG, PNG, GIF vb. uzantılara göre daha küçüktür.
  • Görsellerinizin web sitenizdeki sayfalarda daha hızlı açılmasını sağlar.
  • Tüm resim formatları, istisnasız bir şekilde WebP formatına dönüştürülebilir.

WebP Formatının Dezavantajları Nelerdir?

WebP formatı, her ne kadar 2010 yılında geliştirilmiş olsa da sadece Google Chrome tarafından destekleniyor. Opera, Internet Explorer vb. tarayıcılarda henüz WebP formatı desteklenmediğinden dolayı görsellerin açılmasında problem yaşanabiliyor. Ancak telaş yapmanıza gerek yok. Çeşitli eklentilerle bununda çözümü mevcut… Detaylı bir şekilde aşağıda bunun çözümü ile ilgili bilgileri aktaracağız.

WebP Nasıl Kullanılır?

WordPress tabanlı web siteleriniz için sizlere JPEG, PNG, GIF vb. formatları, nasıl WebP formatına çevireceğinizi detaylı bir şekilde göstereceğiz.

İlk olarak görsellerinizi WebP formatına çevirebilmek için ShortPixel Image Optimizer isimli eklentiyi indiriyoruz. ShortPixel eklentisini, oldukça kullanışlı ve diğer eklentilerle kıyasladığımızda çok daha fazla performans sunmasından dolayı kullanıyoruz.

Eklenti ayarlarına gelmeden önce kısa bir bilgi aktaracağım. ShortPixel Image Optimizer eklentisi hem ücretli hem de ücretsiz bir şekilde kullanım olanağı sağlıyor. Ücretsiz versiyonunda ayda 100 adet görseli WebP formatına çeviriyor. Yeni açılan web siteleri ya da fazla içeriğe sahip olmayanlar için ücretsiz versiyonu rahatlıkla kullanabilir. Ancak yüzlerce, binlerce görsele sahipseniz o zaman ücretli sürüme geçmenizi önermekteyiz.

ShortPixel Image Optimizer eklentisinin fiyatlandırması aşağıdaki gibidir;

  • 000 kredi (tek seferlik) 9.99 dolar
  • 000 kredi (tek seferlik) 19.99 dolar
  • 000 kredi kredi (tek seferlik) 29.99 dolar
  • 000 kredi (tek seferlik) 99 dolar
  • 000 kredi (tek seferlik) 249 dolar

Buraya tıklayarak ShortPixel’e ücretsiz bir şekilde kayıt olabilirsiniz. ShortPixel’den alacağınız kriterleri birden fazla web sitesinde kullanabilirsiniz. Her web sitesi için ayrı ayrı kredi almanıza gerek bulunmuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – Seo Uyumlu Makale Nedir? Nasıl Yazılır?

Adım Adım ShortPixel Image Optimizer Kurulumu

Eklentiler kısmından ”Yeni ekle” kısmına giriyoruz. ShortPixel Image Optimizer yazarak eklentiyi buluyoruz ve ardından ”Şimdi Kur” butonuna basıyoruz.

WebP Nedir? Nasıl Kullanılır?

Eklentimiz yüklendikten sonra ”Etkinleştir” butonuna tıklıyoruz.

WebP Nedir? Nasıl Kullanılır?

Açılan sayfada 2 farklı seçenek bulunuyor. Eğer daha önce ShortPixel Image Optimizer eklentisini kurup API Key aldıysanız, en alttaki kısma aynı API’yi girebilirsiniz.

İlk defa kullanacaksanız e-mail adresinizi ilk butona girip, altındaki kutucuğa ”tik” işareti koymanız ve ardından ”Request Key” butonuna basmanız gerekiyor. Bu işlemi yaptıktan sonra size bir mail gelecek ve burada ”API Key” numaranız olacaktır.

WebP Nedir? Nasıl Kullanılır?

Mail adresinize gelen ”API Key” numaranızı aşağıdaki görselde görülen kısma yazıyoruz.

Daha sonra ilgili ayarlamalara yine aşağıdaki ekran görüntülerinden bakarak birebir aynısını yapabilirsiniz.

WebP Nedir? Nasıl Kullanılır?

WebP Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ayarları bu şekilde yaptıktan sonra en alttaki ”Save and Go to Bulk Process” butonuna tıklıyoruz. Bu işlemden sonra

WebP Nedir? Nasıl Kullanılır?

Artık son aşamadayız. Açılan sayfada ”Start Optimizing” butonuna basarak, görsellerinizin WebP formatına çevrilmesini sağlayabilirsiniz.

WebP Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bu kısımdan ise yapılan işlemlerle ilgili bilgi ve mevcut kredi bakiyenizi sorgulayabilirsiniz.

WebP Nedir? Nasıl Kullanılır?

ShortPixel eklentimizi yukarda anlattığımız gibi başarılı bir şekilde kurdunuz. Şimdi yazımızın başında bahsettiğimiz olaya değineceğiz. WebP formatını şu an Google Chrome harici tarayıcılar desteklemiyor. Bunun için Cache Enabler eklentisini kurmamız gerekiyor.

Cache Enabler eklentisi, WebP formatında bulunan görsellerimizi Google Chrome dışındaki tarayıcılarda JPEG vb. formatlarda gözükmesini sağlıyor. Bu nedenle Cache Enabler eklentisini kullanmalıyız.

Cache Enabler Eklenti Kurulumu

Eklentiler kısmından ”Yeni Ekle” bölümüne tıklıyoruz. Buradaki arama kısmına ”Cache Enabler” yazıp, eklentimizi buluyoruz. Ardından eklentimizi kurup, aktifleştiriyoruz.

Cache Enabler

Cache Enabler eklenti ayarını yapmak oldukça basit… Eklentimizi aktif ettikten sonra ayarlar kısmından aşağıdaki butonu tıklayıp, kaydetmemiz yeterli olacaktır.

Cache Enabler

WebP Formatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

WordPress sitem var. Görselleri WebP formatına nasıl çevirebilirim?

WordPress tabanlı web sitelerinde, görsellerinizi WebP formatına çevirmek için ShortPixel Image Optimizer eklentisini kullanabilirsiniz.

Seo açısından WebP’nin avantajları var mıdır?

Search Engine Optimization (Seo) için birçok avantajı bulunuyor. Resim dosya boyutlarının daha küçük olması ile web sitenizin hızını büyük bir ölçüde arttırabilirsiniz. Ayrıca sıkıştırma işlemini yaparken görsellerin kalitesini bozmaması da çok büyük bir avantajdır.

ShortPixel eklentisi ücretli midir?

ShortPixel Image Optimizer eklentisini hem ücretli hem de ücretsiz bir şekilde kullanma şansınız bulunuyor. Ücretsiz olarak sizlere her ay 100 kredi vermektedir. 100 kredinin yetmediği durumlarda ise uygun fiyatlardan kredi yüklemesi yapabilirsiniz.

Cache Enabler eklentisini yüklemek zorunda mıyım?

Google Chrome harici tarayıcılar WebP formatını şu aşamada desteklemiyor. Bu nedenle Chrome dışındaki tarayıcılarda görsellerinizin sorunsuz bir şekilde gözükmesini istiyorsanız Cache Enabler eklentisini kurmak zorundasınız.

Yorum Ekleyin

Yorumlar


Hiç yorum yazılmamış.